NonStop-maskin

I begynnelsen på 1980-tallet var en av de arbeidsoppgavene på Emma Hjorth Skole samt på flere avdelinger var å presse ei korkhette ned på korkene på Toro sukkerkulørflasker.

 

Vi fikk sekker med lokk og hetter som så slik ut.

 

Jobben besto av å putte hetten på slik.

 

Det var nødvendig å presse ganske hardt for å få hetten ordentlig på. Psykolog Arild Karlsen spurte meg om jeg kunne lage et hjelpemiddel for å gjøre dette. Noen av elevene fikk vondt i fingrene av å gjøre denne jobben. Elevene lærte å like å gjøre jobben etter at de plagsomme effektene ble eliminert.

Jeg lagde følgende hjelpemiddel. Den fungerte slik at den gule korken ble plassert i det nøkkelhullliknende hullet og hetten ble satt løst på. Deretter ble den skøvet under et skråplan slik at hetten ble presset på. Deretter gikk korkene ut gjennom et hull under skråplanet.  Korkmaskinen var svært vellykket og ca 10-15 kopier ble laget.

 

Senere laget jeg en NonStop-maskin som kunne koples til korkmaskinen. En bryter var montert inne i korkmaskinen slik at korkene opererte bryteren idet de ble presset ut av maskinen. NonStop-maskinen leverte fra seg NonStop gjennom et hull.

 

Belønningsfrekvens kunne justeres trinnløst fra 0 % til 100 % sannsynlighet for belønning. Dette ble gjort på følgende måte. En fotocelle og et lys var montert ved siden av hverandre på en bevegelig trebit. På trebiten var det et spor slik at den kunne flyttes nær akselen på en metallplate formet som en spiral. Spiralen var montert på en motor. Denne motoren fikk ulik mengde strøm hver gang en kork gikk gjennom maskinen slik at det var store variasjonen i antall omdreininger og følgelig den posisjon spiralen landet på. Maskinen var koplet slik at den leverte en NonStop kun hvis fotocellen var belyst når en kork gikk gjennom maskinen. Hvis trebiten med fotocelle og lys var langt ut slik at spiralen aldri vil kunne skjerme fotocellen for lys var det 100 % sannsynlighet for belønning. Hvis trebiten var skøvet helt inn på spiralens aksel var fotocellen alltid blokkert uansett hvor spiralen stanset. Hvis den var halvveis ut ble det 50 % sannsynlighet for belønning.

Her er et videoopptak fra 80-tallet av NonStop-maskinen i bruk.

Videoopptak fra 80-tallet av NonStop-maskinen i bruk. Maskinen leverer fra seg NonStop.

Video from early 1980’s of the M&M machine. The machine delivered M&M candy on variable ratio schedules. The machine was used at a special school to reinforce working behaviour in persons with diagnoses such as autism.


 

 

 

Tilbake til hjelpemidler, oppfinnelser...