Mutter-tellingsmaskin med belønningsformidling.

På slutten av 90 tallet var en av de arbeidsoppgavene vi hadde på Holtet Bosenter og Verksted, pakking av mutter, skruer, skiver og lignende i små pappesker. Det var viktig for oss at elevene og ikke personellet skulle pakke disse eskene. Jeg laget flere hjelpemidler for denne arbeidsoppgaven. Til venstre er det to bilder av en mutter-tellingsmaskin med belønningsformidling. Bildet er tatt på en av boligene. Innretningen besto av en gammel 286 maskin uten hardisk, en dataskjerm (med hele 16 farger) og selve mutter-tellingsmaskinen som ses til høyre i bildene. På det øverste bildet er belønningsluken i mutter-tellingsmaskinen åpen, mens i det nederste bildet er den lukket.
 

 

En tom eske for mutterne, ble plassert sammen med en (antatt) belønning i en åpning i mutter-tellingsmaskinen med luken stengt. Luken ble holdt stengt med en slags smekklås som kunne åpnes av en liten motor.

Antall muttere som skulle pakkes ble skrevet inn på datamaskinen.

 

På toppen av maskinen var det en planke med hull, som kunne skyves frem og tilbake. Ikke helt ulikt planken i korkmaskinen / NonStop-maskin. En mutter ble plassert i hullet, planken skjøvet frem og mutteren falt ned i maskinen.

 

Mutteren falt ned i en metallrenne og videre ned i pappesken. På sin vei nedover i maskinen aktiverte den en mikrobryter som ga signal til datamaskinen via LPT porten. Dataprogrammet telte da mutteren, ga en lyd i høyttaleren og skjermen lyste opp for ca. 1 sekund.

Når dataprogrammet registrerte at det pre-programmerte antall muttere hadde passert, ble belønningsluken åpnet, en lyd ble spilt i høyttaleren og skjermen blinket flere ganger i alle 16 farger.

Dataprogrammet var laget i BASIC. Program og operativsystem var på en floppy disk.

 

 

Tilbake til hjelpemidler, oppfinnelser ...